Працюємо задля перемоги!

МОЗ: пакети безоплатних послуг для реабілітації дітей та немовлят

У 2022 році до переліку факторів, що позначаються на здоров’ї батьків та малюка, додалося повномасштабне військове вторгнення росії.
Стрес, недоїдання, зневоднення, перебування в шкідливих умовах на кшталт бомбосховищ або підвалів – усе це нерідко негативно відбивається на перебігу вагітності. Як результат – частина дітей народжується передчасно та/або з певними хворобами.
 
У рамках Програми медичних гарантій держава гарантує пакети безоплатних послуг для реабілітації дітей та немовлят:
  •  «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя»;
  •  «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»;
  •  «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».
З початку року таку реабілітацію пройшли вже понад 14 тисяч українських дітей. З них понад 2,5 тисячі – за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя».
 
Слід зауважити, що в рамках цього пакета допомога передбачена не лише для немовлят. Батьки або доглядачі дітей до трьох років також можуть безоплатно отримати цілий ряд послуг. Зокрема:
☛ психологічний супровід;
☛ навчання з особливостей догляду за немовлям та його розвитком;
☛ підбір, адаптацію спеціального обладнання й засобів альтернативної комунікації для дитини та тренінг із їх використання.
 
Аби отримати послуги з реабілітації дітей батькам достатньо:
☛ мати направлення лікаря первинної медичної допомоги, з яким укладена декларація;
☛ мати направлення лікуючого лікаря;
☛ мати направлення на переведення з іншого медичного закладу чи підрозділу лікарні.
 
Для дітей старше трьох років обов’язковою умовою надання такої послуги неповнолітнім є наявність у мультидисциплінарній реабілітаційній команді лікаря-педіатра.
 
Знайти медзаклад, який надає потрібні послуги можна на сайті НСЗУ або за номером довідкової служби: 16-77.
 
За інформацією Міністерства охорони здоров’я України.
Поділитися:
Читайте також

1 серпня стартував другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної…

Щорічний Всеукраїнський забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України», який проводиться за сприяння Міністерства у справах ветеранів України до Дня…

Оновлено реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню). До переліку додались знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів…

Міністерство оборони України у рамках інформаційної кампанії «Родинам захисників» розробило брошуру. Вона містить інформацію та поради, які знадобляться під час…