Жовтень 3, 2018

Ризик отруєння від вживання дикорослих грибів

«Грибні сезони» щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й дедалі більшу тривогу, біль і біду. Треба зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

Так, лише в Київській області з середини вересня, коли розпочато «грибний сезон», зафіксовано 2 випадки отруєння грибами, зокрема дитини.

Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також, в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш  цінних (білому, лисичках тощо), містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються. Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення.

До цього часу не існує науково обґрунтованих – простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів.

Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.

Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:

  1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі

і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.

  1. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  2. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихе полювання”, необхідно знати наступне:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби:білі, бабки, моховики тощо;

– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь – якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10 – 15 хвилин;

– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

– не давайте грибів малолітнім дітям;

– ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів (такі як всім відомі, з використанням цибулини або срібних ложок), вони, окрім помилок, нічого не дають.

  1. Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте:

–   негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;

– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

Читайте також

Січень 26, 2022

Облрада на Київщині знову відтягує сесію. Пристоличному регіону загрожує ще місяць залишатися без бюджету, – Василь Володін

Пристоличний регіон досі залишається без обласного бюджету. Депутати Київської облради так і не розглянули на сесії ні бюджет утримання, ні бюджет розвитку. А це загрожує дестабілізації в економічній та соціальній сферах області. На цьому сьогодні, 26 січня, акцентував очільник Київської обласної державної адміністрації Василь Володін. «Перший раз проєкт обласного бюджету ми подали на розгляд облради […]

Січень 26, 2022

У рамках «Великого будівництва» на Київщині планують реконструювати Броварський спортивний фаховий коледж

У рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» планується проведення реконструкції Броварського спортивного фахового коледжу. Завдяки цьому потужність закладу вдасться розширити до більш ніж пів тисячі учнів. Про це сьогодні, 26 січня, зазначив очільник Київської обласної державної адміністрації Василь Володін. «Цього року ми будемо продовжувати посилювати спортивну сферу пристоличного регіону. Зокрема в фокусі уваги […]

Січень 26, 2022

Майже 2,5 тисячі жителів сіл Київщини вакцинувались проти коронавірусу за тиждень мобільними бригадами

За минулий тиждень послугами мобільних бригад, які проводять вакцинацію населення, скористались 2 487 жителів сіл Київщини. Про це сьогодні, 26 січня, зазначив очільник Київської обласної державної адміністрації Василь Володін. «Ми створюємо всі можливі умови, щоб жителям пристоличного регіону було зручно отримати щеплення проти коронавірусу. Для цього в нас функціонують пункти та центри щеплень. Додатково по […]

Січень 26, 2022

Олексій Чернишов: Фонд енергоефективності збільшить компенсації для учасників програми «Енергодім» у 2022 році

Програма Фонду енергоефективності «Енергодім» покликана заощаджувати до 70% витрат на проведення енергоефективних заходів. Наразі триває робота над збільшенням проєктів та розміру компенсації для учасників Програми. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час відкриття Восьмої Координаційної ради донорів «Фонду енергоефективності», у якій взяли участь заступниця генерального директора Директорату з питань добросусідства та […]