Серпень 20, 2018

Обережно, БОТУЛІЗМ!

Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні. У випадку ботулізму ситуація зовсім інша. Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10:А05.1) ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, проте важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.

Згідно інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спалах ботулізму вважають надзвичайною ситуацією. Успіх лікування в значній мірі залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботуліністичного антитоксину.

Вже в цьому році у засобах масової інформації повідомлялось про випадки захворювання на ботулізм. Зафіксовані смертельні випадки. В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих анаеробних умов для спори збудника. Не виключаються випадки ранового ботулізму.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки. Тривалість латентного (затаєного), тобто не інкубаційного (спокійного) періоду, як це відбувається у разі інфекційного захворювання, отруєння ботулотоксинами значно коливається від 2-4 годин до 2-8 діб. У переважній більшості випадків становить 12-24 години.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

  • з диспептичним синдромом,
  • з розладом зору,
  • іноді з порушенням дихання.

Останній варіант, що триває від декілька годин до однієї доби, є найважчим для розпізнавання та потребує своєчасного застосування вентиляції легень. Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюються ковтання і мова. Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту. З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками. У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним. Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.

Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одужання. Всупереч тяжким неврологічним розладам, що супроводжують клініку ботулізму, їх наслідки у постраждалих не спостерігалися.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

захист риби від потрапляння збудника:

– рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

– посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

– ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

– не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

– купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності:

– вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю:

– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху;

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Читайте також

Листопад 16, 2018

Алла Арешкович взяла участь у Всеукраїнській нараді з питань реформ охорони здоров’я

Cьогодні, 16 жовтня, у Вінниці відбулася Всеукраїнська нарада з питань реформи охорони здоров‘я під головуванням прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана. В заході взяла участь заступник голови Київської ОДА Алла Арешкович. Під час зустрічі Глава уряду закликав органи місцевої влади максимально інвестувати в покращення сервісу та якості медичних послуг. Окрім цього, серед пріоритетних завдань зазначено: -завершення реформи […]

Листопад 16, 2018

На Київщині поширюється безбар’єрний простір: доступ забезпечено до 90 відсотків шкіл

На сьогодні установи та заклади системи соціального захисту населення, управління Пенсійного Фонду України, заклади державної служби зайнятості області повністю доступні для громадян з обмеженими можливостями (облаштовані пандусами, кнопками виклику, написами шрифтом Брайля). У 90% закладах загальної середньої освіти створено умови для безбар’єрного доступу до них дітей з обмеженими можливостями. Серед закладів охорони здоров’я Київської області […]

Листопад 16, 2018

Заступник голови Київської ОДА В’ячеслав Кучер провів черговий особистий прийом громадян

Керівництвом Київської обласної державної адміністрації систематично проводяться особисті прийоми громадян. 16 листопада проблемні питання жителів області під час особистого прийому громадян розглянув заступник голови Київської облдержадміністрації В’ячеслав Кучер. У роботі прийому також взяли участь директор департаменту соціального захисту населення Ігор Мещан, заступник начальника управління житлово-комунального господарства Лілія Резніченко, представники служби у справах дітей та відділу […]

Листопад 16, 2018

Вітання голови Київської ОДА Олександра Терещука з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку

Шановні працівники радіо, телебачення та зв’язку! Щиро вітаю вас із професійним святом! Незалежні та об’єктивні ЗМІ – запорука демократії в Україні. Демократія забезпечується наполегливою працею всіх, хто безпосередньо бере участь у створенні новин. Саме завдяки журналістам українці мають можливість отримувати правдиву інформацію, бути причетними до суспільних процесів у державі та за її межами. В час, […]